EkoUtmaning nr.24 – Ekologiskt te

En ny rapport från Greenpeace visar att många teer innehåller rester från bekämpningsmedel. Närmare bestämt hittade de totalt 34 olika bekämpningsmedel bland 46 testade teer, i 94% av dessa upptäcktes åtminstone ett bekämpningsmedel och i 29 av de testade teerna fanns en cocktail av minst 10 (som mest 20) olika bekämpningsmedel, varav minst ett aktivt ämne överskred EU:s gränsvärden. Över hälften av testerna innehöll bekämpningsmedel som inte är godkända för att användas vid teodling eller odling överhuvudtaget, bland annat DDT. Det rapporten tittar på är te som är producerat i Indien, som är den näst största producenten och den fjärde största exportören av te globalt. Bland de testade teerna återfinns märken som Lipton och Twinings, som är välkända på den svenska marknaden.

Som i så många andra sammanhang kan lösningen vara ekologisk odling. Så anta denna EkoUtmaning för din egen hälsas skull samt för människorna, djuren och naturen kring te-plantagerna.

EkoUtmaning nr.24: Välj ekologiskt te.

Läs gärna rapporten i sin helhet eller detta blogginlägg hos Greenpeace.

Källa: TROUBLE BREWING - Pesticide residues in tea samples from India

 

flattr this!

En reaktion på ”EkoUtmaning nr.24 – Ekologiskt te

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>