”Det är inte så viktigt för mig.”

Eskil Erlandsson

Foto: Regeringskansliet

I dagens pappersversion av Blekinge Läns Tidning kan man läsa en artikel om när Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson besökte Karlskrona. På ämnet huruvida mat till äldre och skolbarn borde vara ekologisk eller kravmärkt, säger Eskil Erlandsson så här:

”Det är inte så viktigt för mig. Om maten är ekologisk, kravmärkt eller rättvisemärkt spelar inte så stor roll. Det är upp till kommunerna att bestämma hur de vill jobba. Olika kommuner har olika förutsättningar. Det viktigaste är att maten är näringsriktig, sund och säker.” Blekinge Läns Tidning, 2014-03-06 

I egenskap av landsbyggsminister har Eskil Erlandsson ansvar för bl.a. ekologisk odling, ekologisk djurhållning, djurskydd, livsmedelsmärkning, livsmedelskontroll, ett rikt odlingslandskap, en giftfri miljö och jordbrukets miljöeffekter. Här kan ni läsa mer om alla ansvarsområden som landsbyggsministern har.

För EkoUtmaningen är det minst sagt skrämmande och sorgligt att den ansvariga ministern inte tycker ekologisk, kravmärkt eller rättvisemärkt mat är så viktigt för honom. Inte minst för att dessa områden är hans ansvar och jobb. Dessutom sitter Eskil på en reell maktposition med möjlighet att påverka en förändring till ett mer hållbart samhälle, men väljer istället att hänvisa till kommunerna. Kvalitéerna på mat som Eskil däremot tycker är viktiga finner man ju såklart hos ekologiskt producerad mat.

Vi får helt enkelt hoppas på att någon annan får Eskils jobb efter valet i september. Någon som tycker det är viktigt med ekologisk, kravmärkt och rättvisemärkt mat, någon som vill uppmuntra och trycka på Sveriges kommuner att servera ekologisk mat och någon som tycker det Sveriges alla eko-lantbrukare gör är viktigt.

flattr this!

9 reaktioner på ””Det är inte så viktigt för mig.”

 1. Snälla Eskil Erlandsson … avgå från din post – jag ber dig verkligen och jag är övertygad att jag inte är ensam att tycka detta

 2. Men snälla! Vi kan inte ha en landsbygdsminister som har så lite kunskap. Låt han avgå och sätt en människa som gör sitt jobb! Sånt här blir man upprörd av!

 3. Eskil och centern går från klarhet till klarhet. Det är ett hån och falsk marknadsförning när dom säger sig värna om miljön.
  Hoppas verkligen att hycklarna åker ur riksdagen.

 4. Du kommer på egen hand lyckas sänka ert parti. När ni åker ur Riksdagen, kommer du vara förvånad då? Du är ju den största anledningen till det att ni åker ur.

  Ska bli skönt att slippa er politik.

  1. Näst största efter hans chef. De verkar vara en genomgående trend att falera fullständigt i att ta ansvar eller vettiga beslut för dom. (läs dioxiner, ekologisk mat, gruvboom osv) Tragiskt, verkligen skönt att det mesta talar för att det snart är över.

 5. Märkligt uttalande av en svensk jordbruksminister. Borde inte han om någon värna det småskaliga ekologiska jordbruket i Sverige? Bra för djur och natur men defenetivt för de som arbetar i jordbruket och framförallt för oss som skall äta produkterna. Vi behöver en ny jordbruksminister!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>